Є філософський вислів: «Самурай без меча подібний самураю з мечем, тільки без меча». За аналогією з цим можна сказати, що вбудовані мікрохвильові печі — це ті ж найбільш «мікрохвильовки», тільки вбудовані. Зрозуміло, така аналогія кілька несерйозна, але вона непогано описує ті особливості, які потрібно врахувати для того, щоб вибрати вбудовану мікрохвильову піч: потрібно врахувати як характеристики, так і особливості установки.
Втім, з особливостями встановлення особливих складнощів не виникає: для кожного подібного пристрою зазначаються розміри для вбудовування. І для нормального монтажу досить упевнитися, що ці розміри відповідають габаритам посадкового місця.
Що ж до робочих характеристик, то тут варто зупинитися насамперед на обсязі. Моделі до 20 л вважаються відносно невеликими, а в найбільш прогресивних печах, з великою кількістю додаткових функцій, цей показник може перевищувати 40 л. Проте слід враховувати, що великі обсяги збільшують не тільки ємність пічки, але і її габарити.
В мікрохвильових печах можуть використовуватися різні типи внутрішнього покриття. Найбільш просте і недороге — емаль, однак воно вважається важким у відмиванні і найменш надійним з усіх. Сталь вважається більш сучасним і зручним в очищенні варіантом, але легко дряпається. Тефлон, зі свого боку, також відрізняється легкістю в чищенні, але боїться подряпин; а биокерамика поєднує надійність, довговічність і міцність.